Stort forskningssamarbejde skal følge Ungegarantien de kommende 10 år

15-03-2022

Nu skal forskereblive klogere på, hvordan børn og unges sundhed og udvikling påvirker deres muligheder for uddannelse, og for at få et arbejde senere i livet. Og for første gang nogensinde indgår Center for Klinisk Forskning, Regionshospitalet og forskere på 4 institutter på Aalborg Universitet i et usædvanligt 10-årigt forskningssamarbejde.

Det samlede 5-sporede forskningssamarbejde med Hjørring Kommune vil således på institutionsniveau bestå af:

  • Center for Klinisk Forskning, Regionshospital Nordjylland (dataansvarlig) 
  • Klinisk institut - Det sundhedsvidenskabelige fakultet, Aalborg Universitet 
  • Institut for politik og samfund, Aalborg Universitet
  • Institut for Sociologi og Socialt arbejde, Aalborg Universitet
  • Institut for Kultur og Læring, Aalborg Universitet

Samarbejdet og forskningen vil løbe over en 10-årig periode fra 2022-2031 og give helt unik viden om sammenhængen mellem de unges sundhed, sociale forhold og bopæl i forhold til deres muligheder for at få en uddannelse og et job.

- Det er helt fantastisk at så mange og dygtige forskere er med i forskningssamarbejdet og tilmed i 10 år. Det giver os en mulighed for at få en unik viden og indsigt i, hvordan vi på den helt lange bane kan hjælpe og støtte børn og unge til at opnå deres positive destination i deres tilværelse.t.

Center for Klinisk Forskning ved Regionshospitalet i Nordjylland ser det som en helt enestående mulighed for - for første gang nogensinde - at kæde sundhed, skolegang, uddannelse og job sammen i en stor undersøgelse.

Det er helt usædvanligt at vi indgår et 10-årigt samarbejde omkring forskning. Sædvanligvis er den slags samarbejde på 4 år. Men Ungegarantien er så interessant, og dermed giver det os særlig anledning til at forske i de mulige sammenhænge der kan være mellem sundhed og det at fuldføre en uddannelse og efterfølgende få et job siger lægefaglig direktør Søren Pihlkjær Hjortshøj på Regionshospital Nordjylland.

Det store og lange forskningssamarbejde vil gøre det muligt at få et indblik i de unges udfordringer, følge deres udvikling, og gøre det muligt at forstå og finde ud af årsagssammenhænge. Sidst men ikke mindst vil samarbejdet også kunne give svar på hvilke effekter Hjørring Kommunes Ungegaranti har.

- Vi ønsker jo det bedste for vores børn og unge, og med dette forskningssamarbejde kan vi også blive klogere på, hvordan vi på tværs af for eksempel sundhedsvæsnet, skoler, ungdomsuddannelser og erhvervslivet kan blive bedre til at koordinere og samarbejde. Alt sammen for at vores unge lykkes med at få den uddannelse eller det arbejde, de drømmer om.

Han tilføjer, at det er et enigt Arbejdsmarkeds-, Erhvervs- og Uddannelsesudvalg, der nu anbefaler byrådet, at man indgår et 10-årigt gensidigt forpligtende forskningssamarbejde.

Udvidelsen af forskningssamarbejdet vil medføre en årlig udgift på 189.000 kr. i 10 år.

Ungegarantien blev vedtaget af byrådet i Hjørring i 2019. Det er en strategi, som skal sikre de bedste vilkår for både børn og unge i forhold til at hver enkelt finder den rigtige uddannelse, det rigtige job og et godt liv. Ungegarantien er nu blevet et konkret netværk af skoler, uddannelsesinstitutioner og virksomheder i Hjørring Kommune. Helt konkret har 152 virksomheder og kommunen givet hinanden håndslag på at sikre støtte og hjælp til unge så de kan finde deres vej til en ”positive destination” gennem uddannelse og job.

Indsatserne sker altså i fire spor: grundskolen, intensiv uddannelse- og erhvervsvejledning, partnerskaber mellem kommune og virksomheder samt en særlig støtte til skoletrætte eller udsatte børn og unge.

Del siden

Første Møde i TMU

11-01-2022

1. Møde TMU.

Blev indstillet til Landsbyforum. Jeg er glad for at kunne fortsætte med at være til stede når der tales udvikling i landdistrikterne.

Første Møde i AEU.

10-01-2022

1. Møde i AEU.

Vigtigt at der forbliver et Integrationsudvalg.

LAR møde aktivitet skal være op til LAR.

Musikskolen i TV2 Nord

07-01-2022

Musikskole skal fortsat leve med dårlig akustik og synlige kloakrør i lokaler

07-01-2022

Når de sidste mursten af Messing Jens er pillet ned, har Hjørring Kommune en ny stor byggegrund centralt placeret i Hjørring. Her skal Hjørring Musiske Skole have en ny, moderne bygning på grunden, men de planer er blevet skudt til hjørne.